SlaapSlim | Behandeling voor vrouwen met slaapproblemen TwitterSlaapSlim | Behandeling voor vrouwen met slaapproblemen Facebook

Hoe vaak komen slaapproblemen bij young professionals voor?
Meer dan een kwart van de vrouwen tussen de 18 en 25 jaar heeft moeite in slaap te

komen. 16% van de vrouwen tussen de 25 en 41 jaar wordt uit zichzelf vroeger wakker dan zij zouden willen. 


Hoe ontstaan slaapproblemen bij young professionals?

  • Vaak speelt een druk leven vol met (nieuwe) verantwoordelijkheden, zoals werk, studie en sociale verplichtingen een rol bij slapeloosheid in deze levensfase. De nieuwe verantwoordelijken kunnen samengaan met tal van onzekerheden, zoals de zoektocht naar geschikte en betaalbare woonruimte, het vinden van de baan van je dromen of de liefde van je leven en zorgen over klimaatverandering. Het kan je letterlijk wakker houden! Hieronder bespreken we de veelvoorkomende slaapproblemen waar jij als young professional mee te maken kan krijgen, evenals de mogelijke oorzaken:
    Slapeloosheid: Dit verwijst naar moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen. Het kan worden veroorzaakt door stress, angst, overmatige cafeïneconsumptie, onregelmatige slaappatronen of overmatig gebruik van smartphone, laptop of tbalet voor het slapengaan.
  • Verstoord slaap-waakritme: Wanneer je vaak op wisselende tijd naar en uit bed gaat of je slaap uitstelt raakt je natuurlijke bioritmeontregelt. Dit kan zorgen voor in- en door slaapproblemen. Soms is de reden voor wisselende bedtijden lastig te beïnvloeden, bijvoorbeeld omdat je in ploegen/wisseldiensten werkt. Soms is je eigen gedrag juist de voornaamste reden van de slaaptekort, bijvoorbeeld omdat je  tot laat opblijft en je slaap steeds blijft uitstellen. Het ritme wordt hierdoor steeds later. Wanneer je er de volgende ochtend wel weer optijd uit moet kom je slaap tekort.
  • Werkdruk en stress: als starter op de arbeidsmarkt kun je te maken krijgen met hoge werkbelasting, deadlines en stress. Je wilt je bewijzen, dus zeg je niet al te graag 'nee'. Je gaat hierdoor voorbij aan je eigen grenzen. Je kunt gaan piekeren en/of moeite krijgen om voldoende te ontspannen in de avond en nacht voor een gezonde slaap.
  • Beeldschermgebruik: Het overmatig gebruik van smartphones, tablets en laptops voor het slapengaan kan jou slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Het blauwe licht van de apparaten kan de aanmaak van melatonine verstoren, een hormoon dat de slaap reguleert. Daarnaast blijft je brein actief door de activiteiten die je op deze apparaten doet. Alle prikkels houden je te alert, terwijl je lichaam en hersenen het juist nodig hebben om tot rust te komen. Dit noemen we 'opslomen'.https://www.slaapslim.nl/behandeling/slaaptherapie-voor-vrouwen

Meer weten over slaaptherapie

Tips voor young professionals om beter te slapen


1. Het aanhouden van een slaaproutine (zelfs als het werk dat lastig maakt), het creëren van een rustige slaapomgeving (dempen van licht en geluid) en het beperken van cafeïne en schermtijd voor het slapengaan kan helpen.

2. Het inbouwen van een dagelijks avond/slaapritueel met ontspannende activiteiten (zoals muziek luisteren of een boek lezen) die ervoor zorgen dat jij in een rustmodus komt en kunt 'opslomen'. Ook douchen, tandenpoetsen, de deur op slot doen zijn routines die jouw lijf een zekere 'voorspelbaarheid' geven. Je lichaam begrijpt dat het tijd is om te slapen. Dit bevordert het in slaap vallen. 

3. Het is in de huidige online en 24/7 maatschappij niet makkelijk, maar wel belangrijk om een balans te ervaren tussen werk en privé en tijd te nemen voor ontspanning en zelfzorg. Het aanleren van onder andere stressmanagementtechnieken, zoals micropauzes, ademhalingsoefeningen of leren je grenzen te hanteren, kan jou helpen om meer rust te vinden gedurende de dag en weer makkelijker 'op te slomen' in de avond. Anders omgaan met negatieve stress kan ook het doorslapen en te vroeg wakker worden verhelpen, omdat je algehele stressniveau daalt. 

4. Het vermijden van schermtijd en activititeiten op apparaten, zoals je smarthpone, is minstens een uur voor het slapengaan aan te raden. Tip: houd je telefoon buiten de slaapkamer.


Werken de tips niet voldoende of kun jij wel wat (online) hulp gebruiken? We zijn er voor je!

 

Zoek direct een therapeut in de buurt