SlaapSlim | Behandeling voor vrouwen met slaapproblemen TwitterSlaapSlim | Behandeling voor vrouwen met slaapproblemen Facebook

Hoe vaak komen slaapproblemen bij pubermeiden voor?
Tijdens de puberteit vinden er in korte tijd veel lichamelijke, hormonale en emotionele veranderingen plaats. Dit kan gevolgen hebben voor de slaap van pubermeiden.

  • 19% van de pubermeiden heeft moeite om aan het begin van de nacht in slaap te vallen
  • 28% van de pubermeiden komt moeilijk weer in slaap als ze ’s nachts zijn wakker geworden
  • Meer dan de helft van alle pubermeiden voelt zich niet goed uitgerust ’s morgens


Oorzaken van slaapproblemen bij pubermeiden

  • Hormonale veranderingen verstoren de slaap-waakcyclus:
    De biologische klok van tieners verschuift onder invloed van hormonen, waardoor ze later op de avond slaperig worden en 's ochtends moeite hebben om op tijd op te staan voor school. Dit kan leiden tot een chronisch slaaptekort en het steeds meer verlaten van de bedtijd. Dit zorgt er weer voor dat pubermeiden niet uitgerust zijn als de dag (door maatschappelijke verplichtingen) begint. Daarnaast kan de slaap onder invloed van de (start van de) menstruatiecyclus en de rol van de geslachtshormonen hierin de slaap (tijdelijk) veranderen. 
  • Smartphones voor het slapengaan:
    Het gebruik van mobiele telefoons, tablets en computers voor het slapengaan kan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Het blauwe licht van deze apparaten onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Daarnaast zorgen de continu binnenkomende prikkels voor overactiviteit van de hersenen, terwijl het om in slaap te kunnen vallen juist nodig is om tot rust te komen ('opslomen').
  • Stress en emotionele problemen:
    De puberteit is voor veel meiden een periode van intense emotionele veranderingen die veel stress en onzekerheid met zich mee kan brengen. Meiden maken zich zorgen over school(prestaties), sociale relaties en hun uiterlijk. 
  • Een ongezonde leefstijl:
    Overmatige cafeïne-inname door koffie, frisdrank of energiedrankjes kunnen de slaap verstoren. Ook te weinig lichaamsbeweging heeft een ongunstig effect op de slaap. Andersom kan gezonde voeding met dagelijks voldoende lichaamsbeweging de slaap juist  verbeteren. 


Meer weten over slaaptherapie

Tips om de slaap bij pubermeiden te verbeteren


Hieronder delen we een paar tips die kunnen helpen om beter te slapen.

  • Regelmaat:
    Regelmatige bedtijden, zoals een consistente tijd om naar bed te gaan en op te staan (het liefst ook in het weekend), zorgen voor gewenning. Je gaat signalen van vermoeidheid (bijv. gapen of prikkende ogen) sneller herkennen en kunt hier makkelijker aan toegeven.
  • Slaaproutine:
    Een vaste slaaproutine met ontspannende activiteiten, zoals lezen of een warme douche, zorgen ervoor dat je tot rust komt. Deze rust helpt jou om goed te slapen.
  • Geen gebruik van smartphone:
    Probeer je telefoon, tablet of laptop een uur voor het slapengaan niet meer te gebruiken. Neem je telefoon bij voorkeur niet mee naar bed. 
  • Open communicatie / praten over zorgen:
    Met iemand kunnen praten over de dingen die je dwars zitten (bijv. met ouder(s), vriendinnen, een vertrouwenspersoon op school) is heel belangrijk voor een goede emotionele gezondheid. Zit je lekkerder in je vel, dan zul je automatisch ook beter slapen. Andersom werkt dit natuurlijk ook zo: slaap je goed, dan ben je weerbaarder voor stress en kun je meer hebben. 
  • Stressmanagement:
    Hulp bij het ontwikkelen van gezonde manieren om met stress en psychische druk om te gaan, zoals ontspanningsoefeningen, schrijven in een dagboek of het aangeven van de eigen grenzen kunnen helpen om beter te slapen.
  • Een gezonde leefstijl:
    Voldoende lichaamsbeweging en gezond eten, met name het beperken van cafeïnegebruik (zoals energiedrankjes) in de middag en avond, zijn aan te raden.


Slaaptherapie bij pubermeiden

Welke behandeling het beste aansluit is afhankelijk van de onderliggende oorzaak van een slaapprobleem. De therapeut van SlaapSlim is in staat om te beoordelen of je bij haar op de juiste plek bent. De therapeut is opgeleid om een breed scala aan slaapklachten te behandelen. Blijkt dit toch niet voldoende? Dan is samenwerking met andere behandelaren altijd mogelijk. Onder de leeftijd van 18 jaar wordt de slaaptherapie door de zorgverzekering vergoed. Meer weten over slaaptherapie? Lees het hier.


Zoek direct een therapeut in de buurt